Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Lineaire hypotheek in veel gevallen voordeliger dan annuïteitenhypotheek

Lineaire hypotheek in veel gevallen voordeliger dan annuïteitenhypotheek
11 okt 2014

De aflossingsvrije hypotheek heeft sinds enige tijd flink aan populariteit ingeboet, terwijl de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek populaire alternatieven zijn geworden. Dat heeft vooral te maken met de hypotheekrenteaftrek. Het is echter opvallend dat veel mensen de annuïtaire hypotheek kiezen, terwijl de lineaire hypotheek vaak voordeliger is.

Verandering van de hypotheekregels per 1 januari 2013

Sinds 1 januari 2013 is het verplicht om nieuwe hypotheken direct vanaf het eerste moment te gaan aflossen, iets dat alleen lukt met een lineaire of een annuïtaire hypotheek. Het is wat dat betreft niet vreemd dat de aflossingsvrije hypotheek niet langer veel wordt afgesloten. Opvallend genoeg kiest slechts 4% van de Nederlanders voor een lineaire hypotheek, terwijl bijna iedereen aan de andere kant gebruik maakt van een annuïteitenhypotheek. Het voordeel bestaat uit een vaste bruto maandlast per maand, maar het meest voordelig is deze keuze uiteindelijk vaak niet.

Annuïtaire of lineaire hypotheek

Een is overzichtelijk, omdat de bruto maandlasten tijdens de gehele looptijd gelijk blijven. De annuïteit per maand bestaat uit een deel aflossing en een deel rente, waarbij het deel aflossing steeds groter wordt ten opzichte van de dalende absolute rentebetalingen. Dit betekent echter dat de netto maandlasten maandelijks oplopen, waardoor het niet altijd de meest voordelige hypotheekvorm is. De lineaire hypotheek daarentegen laat juist dalende maandlasten zien, dankzij de gelijkblijvende aflossingen en de kleiner wordende bedragen aan rente. Tijdens de eerste paar jaren zijn de maandlasten relatief hoog, maar dit neemt snel af en zorgt dan voor een meer voordelige hypotheek. Het is als huizenkoper daarom interessant om ook de lineaire hypotheek mee te laten nemen in een berekening. In een aantal gevallen levert dit een uiteindelijk meer voordelige hypotheek op, mits het lukt om de hogere maandlasten tijdens de eerste jaren op te brengen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.