Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Veel huizenkopers kiezen voor hypotheek bij verzekeraar

Veel huizenkopers kiezen voor hypotheek bij verzekeraar
13 okt 2014

Concurrentie tussen banken en verzekeraars

De Nederlandsche Bank (DNB) constateert in haar halfjaarlijkse onderzoek naar de Financiële stabiliteit in Nederland dat verzekeraars inderdaad een meer belangrijke rol zijn gaan spelen op de huizenmarkt. DNB is daar tevreden over, aangezien dit volgens de instelling goed nieuws is voor de consument. De concurrentie tussen de banken en de verzekeraars wakkert aan, waardoor de kans groot is dat de tarieven voor de hypotheekrente voorlopig laag blijven, of zelfs nog wat lager uit zullen vallen. Aan de andere kant waarschuwt DNB de verzekeraars dat zij op dienen te passen met teveel hypotheken op hun balans. Ze zijn uiteindelijk vooral een verzekeraar en geen hypotheekverstrekker, iets dat ook uit de balans naar voren dient te komen.

Oppepper voor de totale markt

Met name critici van de hypotheekmarkt in Nederland zijn blij met het feit dat er eindelijk wat meer concurrentie op de huizenmarkt komt. Zij hebben het idee dat financiële instellingen als de banken nog altijd veel winst maken op de hypotheken, omdat de marge tussen de prijs die ze betalen voor het geld en de rente die ze ontvangen van consumenten nog altijd groot is. Concurrentie op de tarieven zou daardoor nog goed mogelijk zijn en leiden tot een meer scherpe rente. Ook buitenlandse banken kunnen hier aan bijdragen, die voorlopig nog niet zijn teruggekeerd op de Nederlandse markt, waardoor de banken voorlopig vrij spel hebben de tarieven hoog te houden.

Het belang van verzekeraars op de huizenmarkt neemt al een behoorlijke tijd toe, iets dat voorlopig bovendien niet lijkt te veranderen. Steeds meer huizenkopers sluiten hun hypotheek af bij een verzekeraar. Vijf jaar geleden hadden de verzekeraars zo'n 25 miljard aan hypotheken uitstaan, inmiddels is dat bedrag verdubbeld en is het belang dus behoorlijk toegenomen.