Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hogere bankbuffer kan aflossen hypotheek ontmoedigen

Hogere bankbuffer kan aflossen hypotheek ontmoedigen
14 okt 2014

Meer dan de Europese eisen

Europa stelt nieuwe eisen aan banken, om voldoende buffers achter de hand te houden. Europa hanteert hiervoor 3% van de uitstaande kredieten, waartoe ook de hypotheken behoren. Minister Dijsselbloem van Financiën stelt voor dat de Nederlandse banken zelfs buffers van 4% aan gaan houden, om meer zekerheid te kunnen bieden. Op dit moment voldoet alleen de Rabobank hieraan, de overige banken voldoen slechts aan de Europese eis van 3%. Indien zij hun buffers verder dienen te verhogen is de kans groot dat zij geen rentekorting meer aan zullen bieden op het moment dat een klant de hypotheek verder aflost. Op die manier verdwijnt er een belangrijke prikkel, die er de laatste tijd voor zorgt dat veel huiseigenaren extra aflossen op hun hypotheek en de schuld op die manier drukken.

Nadelig voor klanten met een hypotheek

ING stelt dat het de rente voor klanten niet meer zal kunnen verlagen, indien de buffers op dienen te lopen naar 4%. In dat geval zijn het uiteindelijk de klanten van de bank die hier de rekening voor betalen, iets dat de minister zich niet goed lijkt te realiseren. Europa wil gebruik gaan maken van een leverage ratio, waardoor het risico in verhouding tot de schuld geen rol meer zal spelen. Op dit moment levert een lagere hypotheekschuld in de meeste gevallen een lagere hypotheekrente op, een van de motivaties voor consumenten om hun hypotheek vervroegd af te lossen.

De financiële sector dient nog altijd te herstellen van zowel een financiële als een psychologische klap. Het vertrouwen is relatief laag, waardoor het van belang is om voldoende buffers aan te houden. Een hogere buffer dan strikt noodzakelijk volgens de Europese eisen kan volgens ING de aflossingen op hypotheken ontmoedigen, omdat de rente-korting dan uit zal blijven.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.