Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Afvlakkend herstel van de woningmarkt

Afvlakkend herstel van de woningmarkt
18 okt 2014

Prijzen van huizen stabiliseren

De prijsontwikkeling blijft de laatste tijd iets achter bij het prille herstel dat er plaatvond. De prijzen van huizen daalden ten opzichte van het tweede kwartaal met bijvoorbeeld 0,3 procent. Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker zien we op dit moment dat de prijzen stabiliseren, ondanks de zeer lichte daling in het derde kwartaal. Toch ligt de verkoopprijs van huizen aan de andere kant zo’n 4 procent hoger dan vorig jaar. Wat dat betreft is er wel degelijk sprake van een herstel, al lijkt het er nu op dat de grootste groei er voor nu even uit is.

Aantal transacties groeit nog steeds

Dit geldt nog niet voor het aantal transacties dat er plaatsvindt. Op dit gebied is nog steeds herstel te zien, er is bijvoorbeeld sprake van een stijging van 28,9% ten opzichte van een jaar geleden. Ieder kwartaal in 2014 heeft betere cijfers laten zien dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, waardoor de kans groot is dat de woningmarkt zich daadwerkelijk goed weet te herstellen. NVM spreekt van een structureel hoger niveau van het aantal verkopen, wat een positieve ontwikkeling betekent ten opzichte van de zware tijd die de huizenmarkt achter de rug heeft. Het is echter wel van belang om te constateren dat het herstel vooral geldt voor appartementen en kleine woningen, in de grote steden en de Randstad. Andere woningtypen en gebieden in Nederland blijven in een aantal gevallen nog achter bij het gemiddelde.

De woningmarkt leek de afgelopen tijd goed te herstellen van de enorme dip, maar inmiddels vlakt het herstel af. Eind vorig jaar begon het aantal transacties weer toe te nemen en begonnen ook de huizenprijzen op te lopen. Inmiddels ligt het aantal transacties nog altijd hoger dan voorheen, maar ontwikkelen de prijzen van huizen zich minder positief.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.