Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenkopers hebben weer veel vertrouwen in de woningmarkt

Huizenkopers hebben weer veel vertrouwen in de woningmarkt
20 okt 2014

Hoogste stand index sinds 2004

De Vereniging Eigen Huis maakt gebruik van de Eigen Huis Marktindicator, om samen met de TU Delft na te gaan hoe het vertrouwen in de huizenmarkt onder consumenten zich ontwikkeld. Vorig maand kwam de index uit op de neutrale stand van 100 punten, ten opzichte van 98 punten in augustus. September is op die manier de 21e maand op rij die een stijging laat zien, waardoor het vertrouwen opnieuw groter is dan voorheen. 100 punten betekent een neutrale stand, waarbij net zoveel mensen positief als negatief over de huizenmarkt zijn. Het negatieve sentiment onder consumenten over de huizenmarkt is volgens de belangenvereniging verdwenen, mede dankzij de lage hypotheekrente die het nu mogelijk maakt een eigen huis te kopen.

Dieptepunt in 2012

De index van de vereniging liet in 2012 een dieptepunt zien, toen er slechts 51 punten over waren. Dit was 4 jaar na het begin van de crisis, op het moment dat de bouw veel problemen kende en de woningmarkt niet begon te herstellen. Na dit moment is het langzaam beter gegaan, mede dankzij de lage hypotheekrente en de maatregelen die de overheid nam om de woningmarkt uit het slop te halen. Binnenkort zullen enkele stimulerende maatregelen aflopen, dus het is de vraag of het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt dan verder op zal blijven lopen, of dat het tot een stabilisatie komt.

Huizenkopers zijn vol vertrouwen met het oog op de woningmarkt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, die naging hoe de consument op dit moment denkt over de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Het is met name de lage hypotheekrente die veel mensen positief stemt en hen het idee geeft dat de woningmarkt de grootste problemen achter de rug heeft.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.