Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Maxime Verhagen wil meer hypotheekmogelijkheden ZZP'er

Maxime Verhagen wil meer hypotheekmogelijkheden ZZP'er
21 okt 2014

Gemiddelde inkomen over 3 jaar

Banken kijken nu naar het gemiddelde inkomen van ZZP’ers, over de afgelopen 3 jaar. Indien zij vandaag zouden starten, betekent dit dat ze de komende 3 jaar dus geen huis kunnen kopen. Volgens de oud-minister gaat het om een achterhaald systeem. Diezelfde ZZP’er heeft wel de mogelijkheid om binnen de vrije sector voor €800 per maand een huis te huren. Het is volgens hem van belang om op zoek te gaan naar geschikte kredietmogelijkheden, zonder de zelfstandige met een torenhoge schuld op te zadelen. Banken zouden vooral moeten kijken naar wat een ZZP’er de komende jaren waarschijnlijk zal verdienen. Door de focus te leggen op de toekomst in plaats van op het verleden zouden veel meer mensen een hypotheek moeten kunnen afsluiten, wat de huizenmarkt sterk ten goede komt.

Nieuwe maatregelen voor starters

Daarnaast is Verhagen nog niet gerust op de situatie voor starters op de woningmarkt. Hij is van mening dat de eerder genomen maatregelen voor een daling van de huizenprijzen hadden moeten zorgen, wat starters in de kaart zou spelen. De daling is volgens hem grotendeels uitgebleven, vanwege het aanscherpen van de hypotheekregels voor de banken. Hij is daarom van mening dat minister Stef Blok van Wonen opnieuw 50 miljoen euro beschikbaar zou moeten maken. Het is dan mogelijk om weer zo’n 13.000 gezinnen aan een nieuwe woning te helpen, waardoor de woningmarkt als geheel daar de vruchten van kan plukken en zich beter kan ontwikkelen.

Maxime Verhagen wil de discussie openen over de hypotheekmogelijkheden voor ZZP'ers. De voorzitter van Bouwend Nederland is van mening dat de banken nu onvoldoende op hun mogelijkheden ingaan, maar vooral wijzen naar het gemiddelde inkomen over 3 jaar. Dit stelde hij tijdens de debatavond van Haagsch College.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.