Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Betaalproblemen hypotheken flink toegenomen in afgelopen paar jaar

Betaalproblemen hypotheken flink toegenomen in afgelopen paar jaar
24 okt 2014

Bijna 17.000 probleemgevallen erbij in een jaar

Sinds oktober 2013 zijn er volgens het BKR een kleine 17.000 mensen bijgekomen die grote moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen. Hierdoor staat het totale aantal consumenten met een betalingsachterstand nu op ruim 108.000. Zij hebben een betalingsachterstand op de hypotheek van 4 maanden of meer, aangezien ze pas vanaf dat moment worden geregistreerd bij het BKR. Dit betekent in de praktijk dat er nog veel meer consumenten zijn met beginnende betalingsproblemen, al is het natuurlijk niet gezegd dat zij er niet in slagen om deze tijdig op te lossen. Volgens Peter van den Bosch van het BKR dienen we er echter rekening mee te houden dat er achter deze cijfers een wereld van zowel financiële als persoonlijke ellende schuilgaat, aangezien de hypotheek vaak het laatste bedrag is dat we niet meer betalen bij problemen.

Verdubbeling betalingsachterstanden sinds 2011

Het aantal consumenten met een betalingsachterstand lag in 2011 nog maar op 50.000, waardoor dit aantal inmiddels meer dan dubbel zo hoog ligt. In 2008 ging het zelfs om 30.000 consumenten, wat aangeeft dat we in Nederland in een zeer zware periode zitten. Het BKR geeft aan de andere kant aan dat de stijging de laatste tijd wel af begint te vlakken. Tussen 2012 en 2013 was er nog sprake van een stijging van 20.000 mensen per jaar, waardoor de 17.000 van dit jaar er minder zijn dan vorig jaar.

Op dit moment hebben een kleine 110.000 consumenten een betalingsachterstand op hun hypotheek. Dit aantal nam in een jaar tijd toe met ongeveer 18 procent. Sinds 2011 is dit aantal zelfs verdubbelt, waardoor het Bureau Krediet Registratie de noodklok luidt. Uit de eigen gegevens blijkt dat er nog altijd sprake is van een toenamen, die we zullen moeten stoppen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.