Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

PVV wil einde aan boete voor oversluiten hypotheek

PVV wil einde aan boete voor oversluiten hypotheek
1 nov 2014

De PVV is van mening dat de boete voor het oversluiten van een hypotheek zou moeten verdwijnen. Nu is daar vaak sprake van, wat ervoor zorgt dat er een drempel ontstaat voor huizenbezitters. De PVV wil dit voorstel inbrengen tijdens de behandeling van de woonbegroting in de Tweede Kamer, zodat meer huizenbezitters kunnen profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment.

Drempel om van hypotheek te veranderen

Volgens de PVV is er op dit moment sprake van een hoge drempel voor huizenbezitters, die ervoor zorgt dat zij niet van de lage hypotheekrente kunnen profiteren. Aan de andere kant zijn de banken volgens de PVV al jarenlang gespekt en kunnen zij rekenen op stabiele betalingen door de huizenkopers. Volgens Kamerlid Sietse Fritsma zou de boete voor het oversluiten van een hypotheek best achterwege kunnen blijven, zonder dat de winstgevendheid van de hypotheekmarkt voor de banken in gevaar komt. Zij berekenen de boete om gederfde toekomstige inkomsten te compenseren, op het moment dat een hypotheeknemer besluit om deze voortijdig onder te brengen bij een andere hypotheekverstrekker. De hoogte van de boete hangt af van verschillende factoren, waardoor een hypotheekadviseur kan helpen bij het berekenen hiervan.

Gesprek met de hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur is daarnaast het ideale adres voor meer informatie over het eventueel oversluiten van een hypotheek en de kosten en baten die daarmee gepaard gaan. Een adviseur kan berekenen hoe hoog de boete zal oplopen, of wat het voordeel aan de andere kant is dankzij de lagere rente. Het is verstandig om deze elementen goed tegenover elkaar te zetten, om tot een duidelijk beeld van de situatie en de toekomst te komen. Als het aan de PVV ligt hoeven huizenbezitters voortaan alleen nog maar naar de voordelen van bijvoorbeeld een lagere rente te kijken.