Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

D66 is voorstander van restschuldfonds voor de woningmarkt

D66 is voorstander van restschuldfonds voor de woningmarkt
3 nov 2014

Ongeveer een miljoen hypotheken onder water

In Nederland staat ongeveer een miljoen hypotheken onder water, wat betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Een verkoop van de woning zou op dat moment een restschuld opleveren, waardoor veel huizenbezitters als het ware gevangen zitten in de woning die ze nu hebben. Hierdoor ontbreekt het aan doorstroming op de woningmarkt en kunnen bijvoorbeeld starters lastig aan een geschikte woning komen. Dit heeft een drukkende werking op de dynamiek van de woningmarkt, waardoor het volgens onder andere D66 van belang is om hier wat aan te doen. Een restschuldfonds zou helpen, aangezien huizenbezitters dan de kans krijgen een nieuwe woning aan te schaffen, zonder dat ze eerst hun restschuld af hoeven te lossen.

Speciaal fonds voor restschulden

Ook nu al is het mogelijk om de restschuld in een nieuwe hypotheek te stoppen, maar banken zijn daar helaas nog niet altijd enthousiast over. Volgens D66 is het daarom van belang dat er snel een speciaal fonds komt, dat het mogelijk maakt om de restschuld in 15 jaar af te lossen. Eerder al werd bekend dat er lange hypotheekrenteaftrek blijft bestaan voor de restschuld. De combinatie van maatregelen betekent dat woningbezitters met een restschuld gemakkelijker een nieuwe woning aan kunnen kopen, terwijl ze daarnaast de kosten voor de restschuld kunnen blijven drukken en ruim de tijd kunnen nemen om die af te lossen.

De woningmarkt in Nederland herstelt voorzichtig, maar met name restschulden voor woningbezitters zouden roet in het eten kunnen gooien. D66 en een deel van de Tweede Kamer is van mening dat er een speciaal restschuldfonds zou moeten komen, om woningbezitters met een restschuld tegemoet te kunnen komen. Dit zou hen helpen een andere woning te kopen, om vervolgens de schuld af te lossen.