Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Starters zorgen relatief weinig voor doorstroming op de woningmarkt

Starters zorgen relatief weinig voor doorstroming op de woningmarkt
4 nov 2014

Nieuwbouwwoningen en huizen van uitstromers

Op het moment dat een starter een nieuwbouwwoning koopt betekent dit aan de andere kant niet de verkoop van een bestaande woning. Vervolgens leidt dit er dus niet toe dat een andere huizenbezitter de woning kan verkopen, om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Daarnaast kopen starters geregeld een woning van een uitstromer, iemand (op leeftijd) die vervolgens besluit om een nieuwe woning te huren. Ook op die manier ontstaat er geen doorstroming op de woningmarkt, waardoor starters de woningmarkt maar nauwelijks op gang weten te brengen. Dit jaar betrok bijvoorbeeld slechts 1 op de 3 starters een woning van een doorstromer, in de andere twee gevallen was hier geen sprake van.

Grotere en luxere huizen voor starters

Het valt op dat starters nog altijd ongeveer hetzelfde bedrag besteden aan een eerste koopwoning als een paar jaar geleden. De prijsdalingen op de woningmarkt zorgen er echter voor dat die woning over het algemeen groter of luxer is, dan wat er een tijd geleden mogelijk was. Dit betekent dat vooral de starters kunnen profiteren van de dalende huizenprijzen van de laatste paar jaren, al geven ze daar op dit moment helaas geen stukje doorstroming voor terug. Desalniettemin kan iedere aanwakkering van de woningmarkt ertoe leiden dat het geheel weer meer in beweging komt en er een positieve ontwikkeling zal volgen.

Ondanks het relatief grote aantal woningen dat starters de laatste jaren kopen is er nog weinig sprake van doorstroming op de huizenmarkt. Dat meldt het Kadaster, op basis van het type gekochte en verkochte woningen. Uit onderzoek blijkt dat starters zorgen voor ongeveer de helft van de woningverkopen, maar dat het vooral gaat om nieuwbouwwoningen en huizen van uitstromers.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.