Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vertrouwen in woningmarkt stijgt opnieuw en is nu positief

Vertrouwen in woningmarkt stijgt opnieuw en is nu positief
10 nov 2014

Stijgende huizenprijzen zorgen voor vertrouwen

In december 2012 bereikte de index van de VEH een dieptepunt, destijds waren er slechts 51 punten over. Sindsdien is het vertrouwen iedere maand een beetje verder hersteld, tot de hoge waarde die we op die moment weer kennen. Het vertrouwen is weer terug, iets dat volgens de vereniging vooral te maken lijkt te hebben met het feit dat de huizenprijzen de laatste tijd weer stijgen. De kans is groot dat dit vertrouwen ervoor zorgt dat mensen sneller een huis kopen, of eerder de stap durven te zetten om te verhuizen. Het vertrouwen kan er op die manier voor zorgen dat de woningmarkt als geheel in beweging komt, waardoor ook het vertrouwen weer verder toe kan nemen.

Recordaantal hypotheken aangevraagd in oktober

Volgens de VEH zijn het daarnaast de mogelijkheden om een financiering af te sluiten die bepalen hoe het vertrouwen zich ontwikkelt. Per 1 januari komt er opnieuw een aanscherping van de regels, waardoor minder mensen in staat zullen zijn om een huis te kopen. Of dat gevolgen heeft voor het vertrouwen blijft op dit moment nog even afwachten. Feit is in ieder geval dat er in oktober 24.500 hypotheken werden aangevraagd. Dit was een record voor de afgelopen jaren, wat aan lijkt te geven dat weer meer mensen het vertrouwen hebben om te proberen een huis te kopen, waardoor dit ook daadwerkelijk tot actie leidt.

Het vertrouwen in de woningmarkt lijkt definitief terug, zo blijkt uit een peiling van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Zij polsen iedere maand bij hun leden hoeveel vertrouwen zij in de woningmarkt hebben en gebruiken daarvoor een vertrouwensindex. Een waarde van 100 geeft een neutraal beeld aan, de index kwam in oktober uit op 103, wat betekent dat meer dan de helft van de mensen positief is.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.