Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Afsluiten hypotheek goedkoper dankzij provisieverbod

Afsluiten hypotheek goedkoper dankzij provisieverbod
12 nov 2014

Verboden provisie te berekenen

Het is sinds enige tijd verboden provisie in rekening te brengen bij hypotheeknemers, hypotheekadviseurs dienen in plaats daarvan direct een rekening te sturen aan de huizenkoper. Dit betekent dat de adviseur niet langer een percentage van de hypotheeksom ontvangt, maar het nu gaat om een vaststaand tarief. Met name dit laatste zorgt ervoor dat adviseurs weer volledig in het belang van de klant handelen, zij hebben niet langer voordeel bij het aanbieden van de duurste hypotheek of verzekering. Er bestond even de verwachting dat consumenten massaal financiële producten zonder advies af zouden gaan sluiten. Dit is echter niet gebeurd, het is in korte tijd gebruikelijk geworden om zelf voor een hypotheekadvies te betalen, in ruil voor ondersteuning bij het afsluiten van de financiering om een woning aan te kunnen kopen.

Huizenkopers bewuster van kosten

Het grote voordeel van het provisieverbod is volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet zozeer financieel van aard, consumenten zijn zich op dit moment veel beter bewust van de bedragen die zij betalen voor het advies. Ook in de vorm van een provisie op de hypotheek of lening betaalden zij hier al voor, al was dat op dat moment nog niet zo goed duidelijk. Consumenten zijn zich nu beter bewust van de advieskosten en hebben daardoor bovendien de mogelijkheid adviseurs te vergelijken. Banken zijn doorgaans het meest voordelig maar kunnen maar 1 hypotheek bieden, de onafhankelijk adviseurs bieden echter een breder advies en kunnen daarmee op de lange(re) termijn kostenbesparingen mogelijk maken.

Het is sinds het invoeren van het provisieverbod ongeveer de helft goedkoper geworden om een hypotheek af te sluiten.Het is sinds het invoeren van het provisieverbod ongeveer de helft goedkoper geworden om een hypotheek af te sluiten. Huizenkopers betalen daarmee een stuk minder dan voorheen. De kosten voor het afsluiten van een hypotheek bedragen gemiddeld €1.500 - €2.000, tegenover de €4.000 waar het oorspronkelijk vaak om ging.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.