Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Nog hogere hypotheek beschikbaar voor zeer zuinige woning

Nog hogere hypotheek beschikbaar voor zeer zuinige woning
15 nov 2014

Kwetsbare groepen uitgesloten

Dat schrijft minister Blok van Wonen in een brief aan de Tweede Kamer. Om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling dient er een energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar te worden afgegeven. Hij heeft de bedragen die buiten de reguliere financiering kunnen vallen bepaald in overleg met het Nibud en heeft geprobeerd rekening te houden met kwetsbare groepen. Mensen die kosten hebben in de vorm van een chronische ziekte, een handicap, een zeer onderhoudsgevoelige woning of een woning die veel energieverbruikt zouden volgens hem niet zomaar in aanmerking moeten kunnen komen voor de regeling. Minister Blok probeert op die manier een regeling samen te stellen die goed op maat is toegesneden op de mogelijkheden van huizenkopers. Hij geeft echter ook aan dat er bepaalde huishoudens zijn met een lager inkomen, die toch in aanmerking kunnen komen.

Uitzonderingen mogelijk

Er zijn uitzonderingen mogelijk voor huishoudens met een toetsinkomen lager dan €30.000 per jaar, mits zij kunnen aantonen dat ze niet tot de kwetsbare groepen behoren. Zij hebben bij de vastgestelde normen voldoende ruimte over om eventuele onvoorziene uitgaven op te kunnen vangen. Een hypotheekverstrekker mag bij dergelijke huizenkopers maximaal 3 procentpunt bij het financieringslastpercentage van deze groepen optellen. Op die manier is het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten, om een energiezuinige woning te kopen die de kosten aan de hand daarvan vanzelf terug zal verdienen.

Een NulopdeMeter-woning biedt de mogelijkheid om een deel van de financiering buiten het toetsingsinkomen te houden. Het maximale bedrag hiervoor wordt verhoogd van €13.500 naar €25.000, waardoor de zeer zuinige woningen een hogere hypotheek kunnen opleveren. De maatregel zal per 1 januari 2015 van kracht worden en vraagt om een toetsinkomen van minimaal €32.000 per jaar.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.