Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Maximale hypotheek kan in 2015 tot 40% lager uitvallen

Maximale hypotheek kan in 2015 tot 40% lager uitvallen
17 nov 2014

Nieuwe woonquotes voor 2015

Het Ministerie van Financiën maakte de nieuwe woonquotes voor 2015 bekend, waardoor particulieren en banken goed weten waar ze aan toe zijn. Het is het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) dat de quotes berekent, door onder andere na te gaan bij welk inkomen het nog mogelijk is om een financiering te blijven betalen. Voortaan houdt men meer rekening met een buffer voor onvermijdbare uitgaven, waar veel lagere inkomens mee te maken hebben. Dit voorkomt dat zij hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen, bijvoorbeeld als het gevolg van hoge kosten voor de zorg of voor een huis dat veel onderhoud vraagt.

Grootste daling voor de laagste inkomens

Uit de woonquotes voor 2015 valt op dat het vooral de lagere inkomens tot €19.000 per jaar zijn die te maken krijgen met een forse daling. Bij een rentepercentage van 3,25% kunnen zij in 2015 bijna 40% minder lenen dan in 2014. Voor de hoger inkomens blijft de daling aan de andere kant beperkt, gezinnen met een inkomen tussen €30.000 en €50.000 per jaar gaan er in leencapaciteit bijvoorbeeld 7,84% op achteruit. Betalen zij een rentepercentage van 4,25% per jaar? Dan blijft de daling zelfs beperkt tot minder dan 2%. De hoogste inkomens uit het overzicht, die van €70.000 per jaar, gaan er net iets meer op achteruit, maar zij lijken nog altijd voldoende te kunnen lenen om een ruime woning aan te kopen.

De hypotheekverstrekkers hanteren woonquotes, in combinatie met eigen beoordelingen om na te gaan hoe hoog de maximale hypotheek is die consumenten kunnen afsluiten voor de aankoop van een woning. In 2015 zal de maximale hypotheek in bepaalde gevallen tot bijna 40% lager uitvallen, iets waar vooral de lagere inkomens mee te maken krijgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.