Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Banken zien niet af van boete bij oversluiten van hypotheek

Banken zien niet af van boete bij oversluiten van hypotheek
18 nov 2014

De banken blijven boetes heffen op het moment dat klanten hun hypotheek oversluiten, zij hebben aangegeven het beleid op dit punt niet te zullen wijzigen. Dit blijkt uit een brief van minister Dijsselbloem van Financiën, die hier navraag naar deed. Volgens de banken is het zonder de boetes niet mogelijk de rentevaste perioden te blijven hanteren.

Geen rentevaste periode mogelijk zonder boete

De banken stellen dat klanten er massaal voor zullen kiezen hun hypotheek te herfinancieren, op het moment dat de rente daalt. Het ontbreken van een boete zorgt dan voor lage hypotheektarieven, terwijl deze niet oplopen op het moment dat de hypotheekrente weer oploopt. Op die manier is een rentevaste periode dus altijd ongunstig voor de bank. Ook Dijsselbloem geeft aan dat het van groot belang is dat we de rentevaste periode in stand blijven houden. Dit draagt volgens hem sterk bij aan de stabiliteit op de woningmarkt en in het bijzonder de hypotheekmarkt. Het voorkomt plotselinge renteschommelingen en zorgt er aan de andere kant voor dat hypotheekverstrekkers voor langere tijd zekerheid hebben over de inkomsten.

Boete is fiscaal aftrekbaar

Bovendien geeft hij aan dat de boete die woningeigenaren bij het oversluiten van een hypotheek betalen fiscaal aftrekbaar is. Op die manier kan het toch lonend zijn om een nieuwe rentevaste periode af te spreken, ondanks de boete die dit oplevert. Klanten kunnen de boete die zij betalen aftrekken van hun belastbaar inkomen, waardoor de kans groot is dat er netto toch een voordeel over zal blijven. Ook de eventuele kosten die men dient te maken om de hypotheek over te sluiten zijn fiscaal aftrekbaar, waardoor de overheid volgens Dijsselbloem op meerdere manieren bijdraagt om dit zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.