Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Herstel van de woningmarkt zet opnieuw verder door

Herstel van de woningmarkt zet opnieuw verder door
20 nov 2014

Stijgingen in prijs en aantal verkopen

Volgens de Rabobank zullen de prijzen van huizen het komende jaar met 1,5 - 3,5% stijgen. Het is voor veel woningeigenaren alweer even geleden dat er een plus te noteren viel ten opzichte van de huidige prijs, waardoor dit een zeer gunstige ontwikkeling zou zijn. Daarnaast zal het aantal verkopen volgens de bank tussen de 145.000 en 165.000 uitkomen. Dit betekent dat ook dit aantal op zal lopen, waardoor meer huizen van eigenaar wisselen en de woningmarkt weer verder op gang komt. Voor dit jaar verwacht de bank een totale groei van 1% ten opzichte van vorig jaar, wat zou betekenen dat er in totaal 145.000 huizen verkocht worden.

Versobering van voordelen voor huizenkopers

Wat dat betreft is de Rabobank behoorlijk optimistisch, ondanks een aantal elementen die leiden tot de versobering van voordelen voor huizenkopers. Het is vanaf komend jaar bijvoorbeeld niet meer mogelijk om gebruik te maken van de ruimere schenkingsvrijstelling en ook de starterslening wordt verder uitgekleed. Aan de andere kant wegen volgens de bank het economisch herstel en het hogere vertrouwen van consumenten zwaar. Verder staat ook de hypotheekrente laag en lijkt het er niet op dat daar snel verandering in zal komen. Volgens Pieter van Dalen van de Rabobank zullen die effecten sterker zijn dan de negatieve ontwikkelingen, waardoor de bank verwacht dat de woningmarkt er eind volgend jaar beter voor zal staan dan nu het geval is.

Het herstel van de woningmarkt lijkt voorlopig door te zetten. Dit blijkt uit het aantal verkochte woningen in de laatste paar maanden, de ontwikkeling van de huizenprijzen en de voorspellingen van bijvoorbeeld de Rabobank over de (nabije) toekomst. Het economisch bureau van de bank is positief over de woningmarkt en ziet licht aan het eind van de tunnel.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.