Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Scherpere leennorm 2015 beperkt mogelijkheden hypotheek

Scherpere leennorm 2015 beperkt mogelijkheden hypotheek
22 nov 2014

Tienduizenden euro’s minder te lenen in 2015 met NHG

Hypotheekshop maakte berekeningen voor zowel hypotheken met als zonder NHG. Consumenten die gebruik willen maken van NHG gaan er het meest op achteruit. De garantie dekt een eventuele restschuld bij een gedwongen verkoop af. Op basis van 3,1% rente per jaar is het volgend jaar bij een gelijkblijvend inkomen mogelijk om €10.000 - €20.000 minder te lenen. Dat betekent dat zowel één- als tweeverdieners er qua leencapaciteit in 2015 flink op achteruit zullen gaan. Het wordt lastiger om geld te lenen voor een eigen woning en op het moment dat dit wel lukt is er minder beschikbaar. Dit betekent dat huizenkopers meer eigen geld in zullen moeten brengen, of dat zij nog even door dienen te sparen voordat ze een eigen woning kunnen kopen.

Hypotheek zonder NHG minder zwaar getroffen

Uit de cijfers bleek eerder al dat het vooral de lage inkomens zijn die last hebben van de scherpere leennormen. Dit blijkt ook uit deze berekeningen, aangezien consumenten die zonder NHG een huis willen financieren minder hard getroffen worden. Het verschil is met een daling van de leencapaciteit van €3.000 - €22.000 wat groter, maar de gemiddelde daling ligt lager. Hierbij is de Hypotheekshop uitgegaan van een hypotheekrente van 3,9% per jaar. Over de gehele linie worden de hypotheken weer wat betrouwbaarder, omdat consumenten een minder groot deel van hun inkomen kunnen gebruiken voor de financiering van een eigen woning.

Eerder werd al bekend dat de leennormen in 2015 strenger zullen zijn dan dit jaar, waardoor consumenten minder kunnen lenen voor de aanschaf van een eigen woning. Aan de andere kant biedt de lage hypotheekrente van dit moment wat compensatie. Hoe werkt dat in de praktijk uit voor een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?