Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Scherpere leennormen vormen volgens minister Blok beperkte klap

Scherpere leennormen vormen volgens minister Blok beperkte klap
24 nov 2014

Voorkomen dat er problemen ontstaan

Volgens de minister zijn de maatregelen er vooral voor bedoeld om eventuele problemen voor huiseigenaren te voorkomen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) schrijft jaarlijks voor wat huishoudens maximaal mogen lenen om een huis aan te kopen. Zij houden hierbij onder andere rekening met de hoogte van de hypotheekrente en de koopkracht van gezinnen. Op die manier zorgen zij ervoor dat er geen te groot deel van het inkomen op zal gaan aan de financiering van de woning. Nu de leencapaciteit voor gezinnen afneemt betekent dit dat het risico op financiële problemen voor huizenkopers af zal nemen.

Tegen de verwachtingen in

Toch is het opvallend dat het Nibud er juist komend jaar voor kiest om de normen aan te scherpen. De hypotheekrente staat historisch laag en zorgt wat dat betreft juist voor voordeel voor consumenten. Het is nu relatief voordelig om een eigen huis aan te schaffen. Daarnaast ontwikkelt de koopkracht zich eindelijk weer op een minder negatieve manier, het lijkt erop dat deze het komende jaar voor het eerst sinds enige tijd niet zal dalen. Toch kiest de budgetinstantie ervoor om de capaciteit voor consumenten af te bouwen, wellicht om ze te behoeden voor hoge kosten zodra de hypotheekrente weer op gaat lopen. Of het effect op de woningmarkt inderdaad beperkt zal blijven zoals de minister verwacht zullen we af moeten wachten.

De scherpere leennormen voor 2015 zorgen ervoor dat consumenten minder kunnen lenen, voor de financiering van een eigen woning. Minister Blok van Wonen geeft echter aan dat de gevolgen voor de huizenmarkt beperkt zullen blijven. Er is volgens hem sprake van een broos herstel, maar hij verwacht dat dit niet in gevaar zal komen door de nieuwe maatregelen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.