Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Kopen inmiddels aantrekkelijke optie voor huurders

Kopen inmiddels aantrekkelijke optie voor huurders
25 nov 2014

Gemiddelde maandlasten kopen en huren

Om de kosten te vergelijken bekeek de hypotheekbemiddelaar de gemiddelde maandlasten. Huurders zijn bijvoorbeeld gemiddeld €548 per maand aan huur kwijt, een huiseigenaar betaalt aan de andere kant €626 per maand. Het gaat dan om starters, die gemiddeld €178.000 lenen, tegen een rente van 3,5%. De kosten voor het kopen bestaan echter uit een deel rente, in combinatie met aflossing. Deze aflossing vormt een vorm van vermogensopbouw, waardoor dit op de lange termijn meer oplevert dan het huren. Naar verwachting zullen de kosten van de huurwoningen de komende jaren verder oplopen, terwijl de kosten voor een koopwoning zich aan de andere kant in de tegenovergestelde richting ontwikkelen.

Huurstijging en positieve ontwikkelingen koopmarkt

De laatste jaren is er sprake van een stijging van de huren, met name vanwege de maximale huurverhoging van 4% per jaar, die geldt voor relatief hoge inkomens in combinatie met een scherpe huur. De kosten van een huurwoning lopen op die manier flink op, volgens de Hypotheekshop liggen deze in 2018 op hetzelfde niveau als die van een koopwoning. Bovendien wijst de hypotheekbemiddelaar erop dat de kosten bij een annuïteitenhypotheek jaarlijks met gemiddeld slechts 1% stijgen, waardoor dit op de lange termijn een betere keuze vormt. Wat dat betreft lijkt het op dit moment interessant om voor een koopwoning te kiezen, in plaats van een woning op basis van een huurcontract. Bereken hier of eenvoudig of huren of kopen voor u het meest interessant is.

Het is een bekende afweging voor veel gezinnen en starters, kopen of huren. Traditioneel is huren goedkoper dan kopen, vooral op de korte termijn. Kopen biedt de mogelijkheid om vermogen op te bouwen, al nemen ook de maandlasten de laatste tijd flink af. Uit onderzoek van de Hypotheekshop blijkt dat kopen binnenkort waarschijnlijk goedkoper is dan huren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.