Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt lijkt dieptepunt volledig te zijn ontstegen

Woningmarkt lijkt dieptepunt volledig te zijn ontstegen
27 nov 2014

Huizenprijzen weer in de lift

De huizenprijzen zitten weer in de lift, ze volgen het groeiende aantal verkopen. Dat lijkt onder andere te maken te hebben met het vertrouwen dat consumenten in de woningmarkt hebben, in combinatie met de stijgende vraag die ervoor zorgt dat er in bepaalde gevallen zelfs weer sprake is van concurrentie. De gemiddelde koopsom van een woning nam in oktober voor de 6e maand op rij toe, ten opzichte van dezelfde periode van een jaar eerder. In oktober waren huizen bijvoorbeeld 2,2% meer waard dan een jaar eerder, ten opzichte van het dieptepunt in juni 2013 is er zelfs sprake van een plus van 3,5%.

Netto nog altijd verlies

Ondanks de goede ontwikkelingen van de laatste tijd is er netto nog altijd sprake van een verlies ten opzichte van het hoogtepunt van de prijzen. Tijdens de crisis op de woningmarkt werden woningen sinds augustus 2008 in totaal €55.000 minder waard, waarvan aan de andere kant nu een kleine €19.000 is terugverdiend. Dat betekent aan de andere kant echter dat er in het meest slechte geval een verlies van ruim €36.000 over is. Wat dat betreft hangt het van het moment van kopen van de woning af of er inmiddels sprake is van een netto rendement. De stijgende prijzen zullen de consument echter weer meer vertrouwen geven, waardoor de woningmarkt zich verder kan herstellen en in een positieve richting kan ontwikkelen.

De woningmarkt heeft een aantal jaren te maken gehad met dalende prijzen en een dalend aantal verkopen. Het aantal verkopen trekt echter weer aan en ook de prijs ontwikkelt zich op een positieve wijze. Deze twee elementen lijken elkaar te versterken, waardoor een verkoopstijging van 44,5% van het aantal woningen nu ook voor een 2,2% hogere prijs heeft kunnen zorgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.