Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hogere hypotheeklening nog paar weken beschikbaar

Hogere hypotheeklening nog paar weken beschikbaar
29 nov 2014

Lagere hypotheek over de gehele linie

Het Nibud bracht onlangs een advies uit, om de maximale hypotheek op basis van het inkomen te verlagen. Volgens Minister Blok van Wonen moet dit voorkomen dat mensen in de toekomst in de problemen komen. Critici wijzen op de betutteling en het feit dat de woningmarkt opnieuw een knauw zal krijgen. Eerder leek het erop dat vooral inkomens tot €30.000 per jaar te maken zouden krijgen met een daling van de maximale hypotheeklening. Inmiddels is duidelijk dat het ook gaat om gezinnen met een hoger inkomen, tot 3x modaal. Zij hebben over het algemeen weinig moeite met het betalen van de hypotheeklasten. Het is wat dat betreft dan ook onduidelijk waarom er voor hen een daling van de mogelijkheden plaatsvindt.

Daling van de leencapaciteit in 2015

De leencapaciteit gaat in 2015 flink omlaag, al hangt het van het inkomen af wat de gevolgen precies zijn. Bij een gezamenlijk inkomen van €65.000 per jaar gaat het bijvoorbeeld om een daling van 3,8%, van bijna €300.000 naar minder dan €290.000. Voor de laagste inkomens is de daling nog groter, waardoor zij er rekening mee dienen te houden dat ze in 2015 wellicht niet zomaar meer een eigen woning kunnen aankopen. Zelfs de lage hypotheekrente van dit moment kan dan geen uitkomst bieden en zal er niet voor zorgen dat de woningmarkt snel verder door zal groeien.

Het is nog een aantal weken mogelijk om een relatief hoge hypotheek af te sluiten, voor de aankoop van een eigen woning. Vanaf 1 januari 2015 worden de normen strenger, wat betekent dat met name starters meer moeite zullen hebben om een eigen huis te kopen. Zowel hogere als lagere inkomens gaan er op achteruit.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.