Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Nederlandse economie goed in vorm dankzij woningmarkt

Nederlandse economie goed in vorm dankzij woningmarkt
1 dec 2014

Extra economische groei in Nederland

Uit de prognoses blijkt volgens de minister dat de woningmarkt in Nederland weer herstelt. Het aantal verkopen neemt toe en in een aantal regio’s in het land beginnen ook de prijzen weer op te lopen. Dit zorgt voor een extra economische groei, bovenop de goede cijfers die de rest van de economie zelf laat zien. Volgens Dijsselbloem zorgt dit ervoor dat de Nederlandse economie wat harder kan groeien dan die in de landen om ons heen. We maken wat dat betreft de achterstand goed die we hebben opgelopen, al is het volgens hem ook van belang om er rekening mee te houden dat de zware jaren voorlopig nog niet voorbij zijn.

Werk aan de winkel

Er is volgens Dijsselbloem nog veel werk aan de winkel. Het gaat hem deels om de woningmarkt die slechts beperkt herstelt, maar ook om bijvoorbeeld het wegwerken van de werkloosheid en het wegwerken van de schulden die huishoudens hebben opgebouwd. Het klopt dat er sprake is van extra aflossingen door huishoudens en hij wijst erop dat we de top van de problemen bereikt lijken te hebben. De overheidsschuld wil hij nog met een flinke klap omlaag brengen, om ook in de toekomst financieel gezond te kunnen blijven. Wat dat betreft is er ondanks de goede cijfers en het herstel op de woningmarkt nog sprake van wat achterstallig onderhoud dat hij uit wil gaan voeren, om Nederland er als geheel weer bovenop te helpen.

De afgelopen jaren is er vooral veel kritiek geweest op de ontwikkeling van de Nederlandse economie in het algemeen en de woningmarkt in het bijzonder. Minister Dijsselbloem wijst er nu echter op dat de magere jaren die achter ons liggen, er nu voor zorgen dat we het juist iets beter doen dan de landen die om ons heen liggen.