Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrente gaat nog verder omlaag

Hypotheekrente gaat nog verder omlaag
2 dec 2014

Goedkoper wonen in een koophuis

De hypotheekrente bedroeg in 2011 gemiddeld 4,89% per jaar, vorig jaar was daar nog 4,07% van over. Op dit moment komt de gemiddelde hypotheekrente niet verder dan 3,08% per jaar, wat zeer laag is. Dit betekent dat consumenten die een nieuwe hypotheek afsluiten relatief voordelig kunnen wonen in een koophuis. De maandlasten bij een rentevaste periode van 10 jaar bedragen bij een hypotheek van €250.000 en een hypotheekrenteaftrek van 42% bijvoorbeeld maar €371,10. In 2011 bedroegen de maandlasten nog €590, waardoor de kosten de laatste tijd flink zijn afgenomen. Dit komt vooral dankzij de daling van de rente door de Europese Centrale Bank. Die instelling stelde de rente onlangs bij naar net iets boven het nulpunt, iets waar ook de hypotheekverstrekkers zich vervolgens aan vasthouden.

Besparen op de woonlasten

Dankzij de lage hypotheekrente is het goed mogelijk om te besparen op de maandlasten, door een nieuwe hypotheek af te sluiten of gebruik te maken van de mogelijkheid een nieuwe rentevaste periode af te spreken. Het is in bepaalde gevallen interessant om de hypotheekrente open te breken, op het moment dat er nog geen sprake is van een aflopende rente. Huiseigenaren betalen de hypotheekverstrekker in dat geval een boeterente. Dankzij de lage maandlasten is het in veel gevallen mogelijk om de boeterente via de lagere kosten per maand in een beperkte tijd terug te verdienen en op die manier toch voordeel te behalen.

De hypotheekrente staat reeds historisch laag, maar er lijkt voorlopig nog geen einde aan de daling te komen. Een hypotheek van €250.000 was vorige week bijvoorbeeld €120 goedkoper dan een jaar geleden, bij een keuze voor een rentevaste periode van 10 jaar. Dit blijkt uit data van Moneyview, die de hypotheekrente opnieuw beoordeelde.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.