Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Staatssecretaris Kleinsma gaat aflossen hypotheek met pensioen onderzoeken

Staatssecretaris Kleinsma gaat aflossen hypotheek met pensioen onderzoeken
4 dec 2014

ChristenUnie blij met het onderzoek

Zij is zich bewust van het feit dat het pensioen dan uiteindelijk wat minder hoog uit zal vallen, al blijft dat effect volgens haar beperkt. Het is oorspronkelijk een idee van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU), een christelijke vakorganisatie van werkgevers, werknemers en zelfstandigen. De unie is van mening dat het mogelijk is de pensioengelden in te zetten, om daar nu voordelen mee te behalen door de hypotheekschuld af te lossen. Onder andere Carola Schouten, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie is blij met het feit dat de staatsecretaris naar de plannen wil kijken. Haar partij is hier al langer voorstander van. Ze wil op die manier vooral de mensen met een ‘huis onder water’ helpen, woningen waarvoor de hypotheekschuld groter is dan de waarde van de woning.

CNV niet positief over de plannen

Vakbond CNV is aan de andere kant niet blij met de plannen. Het is onder andere Willem Jelle Berg, bestuurder van de CNV Vakcentrale, die tegen de plannen in is. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat werknemers met een laag inkomen of werknemers die een huis huren hier nauwelijks profijt van zullen hebben, terwijl ze aan de andere kant wel aan de plannen mee zullen betalen. Hun pensioen wordt duurder, terwijl ze daar geen voordeel bij hebben. Volgens hem tasten de plannen daarmee de solidariteit van het collectieve pensioenstelsel aan en is het daarom een slecht plan voor een groot deel van de werknemers.

Werknemers krijgen in de toekomst wellicht de mogelijkheid om hun hypotheekschuld af te lossen met hun pensioengeld. Dat is een optie die Jetta Kleinsma wil onderzoeken, staatsecretaris van Sociale Zaken. Zij is positief gestemd over het idee en ziet het als een geschikt middel om de hypotheekschulden op de woningmarkt een stuk verder af te lossen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.