Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt buiten de Randstad stabieler dan gedacht

Woningmarkt buiten de Randstad stabieler dan gedacht
8 dec 2014

Goede ontwikkeling van de woningmarkt

Daarnaast gaat het in delen van Noord-Brabant en Gelderland veel beter dan we tot nu toe dachten. Gemeenten kunnen uit het onderzoek aflezen hoe de woningmarkt er in hun gemeenten voor staat en zullen daardoor in een aantal gevallen positief verrast zijn. De woningmarktmonitor van het Bouwfonds laat bijvoorbeeld voor het derde jaar op rij zien dat de markt voor koopwoningen zich op een degelijke manier ontwikkelt. Het valt daarbij op dat de sterke woningmarktgebieden al jaren min of meer dezelfde contouren hebben. Het gaat om de Randstad, met daarnaast een belangrijk stuk van Noord-Holland, Noord-Brabant, midden-Nederland en Gelderland. De gebieden buiten dit deel van Nederland hebben het tot nu toe minder gemakkelijk, daar hebben ze inderdaad last van het feit dat ze (ver) buiten de Randstad liggen.

Onzekerheid bij diverse gemeenten

Diverse gemeenten zijn inmiddels onzeker over de wijze waarop zij om dienen te gaan met woningbouw en de ontwikkeling van hun woningmarkt. Dat heeft onder andere te maken met de Balans van de Leefomgeving, een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Hierin werd aangegeven dat gemeenten zich de vraag moeten stellen of het echt nodig is om nieuwe woningen te bouwen, op het moment dat ze die plannen hebben. Het is van belang om na te gaan waar de groei of krimp zit en hoe groot deze is. Het onderzoek van Bouwfonds Ontwikkeling laat goed zien waar de economische groei zit en welke gemeenten wellicht wat gas bij moeten geven.

We zien vaak het beeld van een woningmarkt die in de Randstad goed hersteld is, terwijl de rest van Nederland te maken heeft met verschillende problemen. Uit herhaald onderzoek door gebiedsontwikkelaar Bouwfonds Ontwikkeling blijkt echter dat de problemen in noordwest- en midden-Nederland enorm meevallen. Er worden relatief veel woningen verkocht voor een goede prijs.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.