Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Belastingvrij schenken lastig vanwege trage bank

Belastingvrij schenken lastig vanwege trage bank
11 dec 2014

Boost voor de woningmarkt

De belastingvrije schenking tot maximaal €100.000 is wettelijk gezien mogelijk tot en met 31 december van dit jaar, maar vanwege de grote toeloop kunnen banken de administratieve last in een aantal gevallen niet aan, om alles tijdig rond te krijgen. Een groot aantal banken heeft aangegeven dat zij de administratieve last momenteel al niet meer aan kunnen, een aantal andere banken hebben de deadline op 15 december gesteld. Centraal Beheer en Aegon sloten de loketten zelfs al op 1 december, waardoor het al enige tijd niet meer mogelijk is om gebruik te maken van de regeling.

Annulering via notariële voorwaarde

Mensen die gebruik wensen te maken van de regeling en te maken krijgen met administratieve vertraging door de banken kunnen daardoor in bepaalde gevallen toch de schenkingsbelasting voor hun kiezen krijgen. Een ieder die bij het doen van de schenking vergeet om een specifieke notariële voorwaarde op te nemen, blijft daar helaas niet vrij van. Het gaat om een voorwaarde die stelt dat de schenking wordt geannuleerd, op het moment dat de bank in gebreke blijft om een en ander tijdig te regelen. Die voorwaarde maakt het mogelijk om het geld terug te trekken, om te voorkomen dat er een afrekening bij de fiscus plaats dient te vinden. Een ieder die op het laatste moment nog wenst te schenken aan bijvoorbeeld de kinderen kan daar z’n voordeel mee doen.

De administratieve traagheid van een aantal banken lijkt ervoor te zorgen dat mensen niet langer de mogelijkheid hebben tot maximaal €100.000 belastingvrij te schenken, bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning. Onder andere Centraal Beheer, Obvion en Aegon zouden te maken hebben met problemen, al ontkent Obvion zelf dat daar sprake van is.