Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Gebrek aan concurrentie leidt tot te dure hypotheek

Gebrek aan concurrentie leidt tot te dure hypotheek
13 dec 2014

Ruimte overwinst voor de banken

Uit het onderzoek van de beide partijen komt onder andere naar voren dat de banken de afgelopen 5 jaar een ruimte overwinst hebben gemaakt, die opliep tot 6 miljard euro op alleen de hypotheken. De winst is de vergoeding die de banken ontvangen, in ruil voor het geld dat ze uitlenen. De banken hebben de mogelijkheid om heel voordelig geld te lenen op de kapitaalmarkten, om dit vervolgens voor een hogere prijs uit te lenen aan consumenten. De Vereniging Eigen Huis concludeert dat de banken de lage tarieven die zij zelf betalen voor het geld niet aan hun klanten doorberekenen. Dit leidt tot relatief dure hypotheken, ondanks dat de hypotheekrente zich momenteel op een historisch laagtepunt bevindt.

Gebrek aan concurrentie

Volgens Rob Mulder, directeur van de belangenvereniging, heeft dit vooral te maken met een gebrek aan concurrentie. Tijdens de crisis hebben de buitenlandse partijen besloten zich terug te trekken van de Nederlandse hypotheekmarkt. Hierdoor zijn de vier grote spelers in Nederland overgebleven, die samen nu zo’n 80% van de markt in handen hebben. Zij houden elkaar scherp in de gaten, maar zullen de tarieven niet snel omlaag brengen. De kans is wat dat betreft groot dat de tarieven verder zullen zakken, op het moment dat buitenlandse spelers zich melden. Het zou wat dat betreft kunnen dat de rek omlaag er nog niet uit is en zelfs de lage hypotheekrente van dit moment nog een beetje lager kan.

Consumenten betalen nog steeds teveel voor hun hypotheek, als het gevolg van en gebrek aan concurrentie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Zij keken naar de situatie op de woningmarkt en vergeleken dit met die in andere landen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.