Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Tweede Kamer wil uitstel van nieuwe hypotheeknormen

Tweede Kamer wil uitstel van nieuwe hypotheeknormen
15 dec 2014

Herstel van de woningmarkt

De nieuwe normen van het Nibud moeten ervoor zorgen dat woningkopers minder snel in de financiële problemen komen, op het moment dat ze te maken met onverwacht hoge lasten. Minister Blok had eerder nog aangegeven de normen niet uit te willen stellen, al lijkt hij nu geen kant meer op te kunnen. Het CDA heeft minister Blok overigens al eerder gevraagd om de regeling uit te stellen en het uitstel te gebruiken om te spreken met werkgeversorganisaties en de makelaars. Het CDA vreest dat de nieuwe normen het herstel van de woningmarkt zullen belemmeren, iets dat nog maar broos is. Het CDA is er nu in geslaagd om de Kamercommissie achter zich te krijgen, waardoor er inderdaad uitstel plaats zal vinden.

Veel kritiek op nieuwe regels

Er bestaat al langer kritiek op de nieuwe regels voor hypotheken, waardoor met name lagere inkomens tot tienduizenden euro’s minder kunnen lenen. Het CDA is van mening dat minister Blok rekening dient te houden met de kritiek, wat betekent dat hij de nieuwe normen niet zomaar in kan voeren. Het is volgens hen van belang om in gesprek te gaan met zowel de bouw, makelaars als consumentenorganisaties, om na te gaan wat er leeft. Het CDA wijst vooral op de stapeling van effecten, die ertoe leidt dat we doorschieten, in plaats van dat we kritisch kijken naar wat iemand maximaal moet kunnen lenen voor een huis.

Volgens de plannen zouden op 1 januari 2015 nieuwe hypotheekregels gaan gelden, op basis van berekeningen en normen vanuit het Nibud. Hier is echter veel kritiek op, de Tweede Kamercommissie Wonen wil de maatregel opschorten en heeft dit per brief aan minister Blok van Wonen laten weten. Dit betekent dat een ingang op 1 januari niet langer tot de mogelijkheden behoort.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.