Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Veel extra hypotheekaflossingen in 2014

Veel extra hypotheekaflossingen in 2014
18 dec 2014

Schenken voor de aflossing

Dit heeft volgens de ING Bank vooral te maken met het feit dat het fiscaal aantrekkelijk was om een groot bedrag te schenken, voor de aankoop van een huis of aflossing van een bestaande hypotheek. Ouders hadden bijvoorbeeld de mogelijkheid om hun kinderen tot €100.000 te schenken, waarover zij geen successierechten hoefden te betalen. Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van deze regeling, waardoor er met name in november en december een eindsprint plaatsvindt. Zowel notarissen als de banken draaien overuren om alle aanvragen op tijd te verwerken en de schenkingen mogelijk te maken. Dit geeft aan dat het een populaire maatregel is geweest voor kapitaalkrachtigen, om hun geld in de woningmarkt te steken. Minister Dijsselbloem heeft echter al aangegeven dat het gaat om een eenmalige maatregel, zonder verlenging.

De huizenmarkt trekt weer aan

Mede dankzij de schenkingen en extra aflossingen lijkt de woningmarkt weer aan te trekken. Er worden op dit moment iets meer huizen verkocht dan een tijd geleden en de huizenprijzen beginnen ook weer langzaam op te lopen. ING geeft zelf aan dat bij deze bank in totaal voor 46 miljard euro aan hypotheken werd afgesloten, meer dan de 37 miljard van vorig jaar. De totale hypotheekschuld in Nederland wordt geschat op ongeveer 625 miljard euro, waardoor we dat wat betreft voldoende ruimte hebben om extra af te blijven lossen, ook komend jaar.

Er hebben in 2014 behoorlijk veel extra aflossingen op de hypotheek plaatsgevonden, we lijken ons steeds beter bewust te worden van de voordelen die dit met zich mee kan brengen. Tot aan november was er 28% meer afgelost dan een jaar eerder, in de maand november bedroeg de stijging ten opzichte van 2013 zelfs 40%.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online