Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Starters krijgen het in 2015 lastiger op de woningmarkt

Starters krijgen het in 2015 lastiger op de woningmarkt
20 dec 2014

Nieuwe normen van het Nibud

Het Nibud heeft nieuwe normen aangekondigd voor 2015, waaruit blijkt dat het lastiger is om met een laag inkomen een hypotheek te krijgen. Met name inkomens tot €28.000 kunnen beduidend minder lenen, het gaat om 3 - 6,5% ten opzichte van 2014. Uit berekeningen van Hypotheek Visie blijkt zelfs dat de verschillen op kunnen lopen tot wel 15,6%, waardoor er weinig van de mogelijkheden overblijft. Bovendien mogen starters nog maar maximaal 103% van de waarde van de woning lenen, als het gevolg van een wet die dit percentage ieder jaar met een procentpunt omlaag brengt. De daling van de maximale hypotheek op basis van het inkomen en de maximale mogelijkheden voor een financiering zorgt voor een dubbele klap voor starters.

Lagere maximale hypotheek voor starters

Met name starters krijgen met de nieuwe maatregelen te maken, omdat zij over het algemeen een relatief laag inkomen hebben. Een jonge starter met een inkomen van €28.000 per jaar kon in 2014 bijvoorbeeld nog rekenen op €135.000 aan hypotheek, in 2015 behoren alleen woningen tot maximaal €100.000 tot de mogelijkheden. Dit heeft volgens onder andere Hypotheek Visie te maken met de werkwijze van het Nibud, die voor het eerst anders is. Zij houden nu rekening met mogelijke onvermijdbare hoge kosten, zoals hoge zorgkosten of de komst van kinderen. Eerder hielden zij hier geen rekening mee, waardoor de maximale hypotheek vaak hoger uitviel.

Starters gaan een lastig jaar tegemoet, in 2015 hebben zij beduidend minder mogelijkheden op de woningmarkt. Op het moment dat zij een huis willen kopen krijgen ze te maken met de nieuwe financieringsnormen van het Nibud, waardoor de kans groot is dat ze langer zelf door dienen te sparen. Vooral jonge starters krijgen hiermee te maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.