Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningprijzen stijgen minder als gevolg van hypotheekregels

Woningprijzen stijgen minder als gevolg van hypotheekregels
23 dec 2014

Aantal verwachte verkopen omlaag bijgesteld

De economen van de ABN AMRO bank hebben daarnaast ook het aantal verwachte woningverkopen naar beneden bijgesteld. Eerder gingen zij nog uit van een stijging van 5% ten opzichte van dit jaar, nu verwacht het economisch bureau slechts een stabilisatie. Dat betekent echter nog altijd dat de woningmarkt niet verder in mineur zal raken. De beperkt positieve verwachtingen van de bank hebben te maken met de nieuwe normen van het Nibud, die leiden tot minder leencapaciteit bij huizenkopers. Zij hebben op basis van hetzelfde inkomen minder mogelijkheden om een eigen woning te kopen, waardoor de vraag waarschijnlijk af zal nemen. De berekeningen van het Nibud vormen de basis voor de maximale hypotheek, al kunnen de banken hier van afwijken en uitzonderingen maken.

Opleving van de economie en aantrekkende arbeidsmarkt

ABN AMRO verwacht nog altijd een neutrale tot positieve ontwikkeling van de huizenmarkt, iets dat vooral te maken heeft met de huidige opleving van de economie en het aantrekken van de arbeidsmarkt. Deze effecten zijn sterker dan die van de nieuwe hypotheekregels, waardoor er onder de streep toch een kleine plus overblijft, of er in ieder geval geen min ontstaat. Ook de lage hypotheekrente draagt er volgens de bank aan bij dat de ontwikkelingen goed zijn, op de woningmarkt zal het ook komend jaar weer beter gaan dan enkele jaren geleden.

De woningmarkt zit de laatste tijd in de lift, al zullen de prijzen van huizen komend jaar minder hard stijgen dan eerder aangegeven. Dat heeft volgens het economisch bureau van ABN AMRO te maken met de nieuwe hypotheekregels, die op 1 januari 2015 van kracht worden. Volgens ABN zal dit leiden tot een stijging van 1% van de prijzen, waar eerder 2% verwacht werd.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.