Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Eind van het jaar laat veel aflossingen op de hypotheek zien

Eind van het jaar laat veel aflossingen op de hypotheek zien
25 dec 2014

Oude regels vanaf 1 januari van kracht

Vanaf 1 januari 2015 zijn de oude regels weer van kracht, wat betekent dat ouders maximaal €50.000 belastingvrij aan hun kinderen mogen schenken. Tot en met het eind van het jaar is het nog mogelijk om maximaal €100.000 te schenken, ook wanneer er geen ouder-kind relatie bestaat. Banken krijgen zoveel aanvragen binnen om de schenkingen nog op tijd in orde te maken, dat ze deze inmiddels niet meer kunnen accepteren. ING Bank heeft bijvoorbeeld aangegeven tot en met slechts 22 december aanvragen te accepteren, daarna zijn mensen aangewezen op de oude regels. Andere banken sloten de loketten al eerder. In november lag het aantal schenkingen 40% hoger dan vorig jaar, in december zal dit waarschijnlijk nog hoger zijn.

Knauw voor de woningmarkt

Onder andere ING verwacht dat het wegvallen van deze regeling een knauw op zal leveren voor de woningmarkt volgend jaar. De kans is groot dat veel aankopen van huizen naar voren zijn gehaald om nog snel van de huidige regeling te kunnen profiteren, wat betekent dat het aantal verkopen in januari en februari tegen zou kunnen vallen. Toch verwacht ING dat de woningverkopen zich vervolgens zullen herstellen, waardoor 2015 toch een goed jaar voor de woningmarkt kan worden. Mensen kunnen op dit moment bij de meeste banken geen gebruik meer maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling en het kabinet heeft aangegeven de regeling niet te gaan verlengen.

Aan het eind van het jaar hebben veel mensen de kans aangegrepen om nog snel een maximale schenking tot €100.000 te doen, belastingvrij. Dit is mogelijk op het moment dat het geld wordt aangewend voor de aankoop van een huis, of het onderhoud daarvan. Met name aan het eind van het jaar zijn de schenkingen flink toegenomen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.