Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt zal in 2015 groeien ondanks strengere hypotheekregels

Woningmarkt zal in 2015 groeien ondanks strengere hypotheekregels
27 dec 2014

Er blijft een kleine plus over

Onder andere ABN AMRO heeft een voorspelling gedaan over de huizenmarkt voor het komende jaar. ABN besloot om als het gevolg van de strengere hypotheekregels de voorspellingen wat naar beneden bij te stellen, maar er blijft een kleine plus over. De huizenprijzen zullen het komende jaar ondanks de nieuwe regels gemiddeld met zo’n 1% stijgen, het aantal verkopen zal waarschijnlijk gelijk zijn aan dit jaar. Eerder nog werd er een stijging van 5% van de verkopen voorspeld, al is dit gelukkig niet omgeslagen naar een daling. Wat dat betreft lijkt 2015 een goed jaar te worden voor de huizenmarkt, ondanks de strengere hypotheekregels die ervoor zullen zorgen dat minder mensen in staat zullen zijn om een eigen huis te kopen.

Vijf tot acht procent minder te lenen

De strengere hypotheekregels maken het lastiger om een woning te kopen, gemiddeld kunnen mensen volgend jaar zo’n 5 - 8% minder lenen, op basis van een gelijkblijvend inkomen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het Nibud vanaf komend jaar rekening houdt met mogelijke onvoorziene uitgaven, zoals de kosten voor kinderen of voor hoge zorgkosten. Dit was tot op heden niet het geval, waardoor mensen in die gevallen in de financiële problemen konden komen. Tevens mag de maximale hypotheek in 2015 slechts 103% van de waarde van de woning bedragen. Keerzijde van de medaille is dat minder mensen een woning aan kunnen kopen, de vraag afneemt en ook de prijzen daardoor wat meer onder druk zullen komen te staan.

De nieuwe hypotheekregels die per 1 januari 2015 van kracht zullen worden kunnen niet verhinderen dat de woningmarkt komend jaar zal groeien, zo lijkt het. De strengere regels zullen een dempende werking hebben, maar het herstel van de woningmarkt lijkt sterk genoeg om in ieder geval gedeeltelijk overeind te blijven.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.