Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

De veranderingen op de woningmarkt voor 2015 op een rij

De veranderingen op de woningmarkt voor 2015 op een rij
1 jan 2015

Maximale hypotheek omlaag en liberalisatiegrens omhoog

De maximale hypotheek zal in 2015 nog 103% van de woningwaarde bedragen, een procentpunt minder dan het afgelopen jaar. Daarnaast gelden er strengere hypotheeknormen, die vooral inkomens tot €30.000 per jaar treffen en daarmee zorgen voor beperkte hypotheekmogelijkheden. Het eigenwoningforfait loopt aan de andere kant op van 0,7 naar 0,75% en huizen krijgen een voorlopig energielabel. Bij de verkoop van een woning dient dat verplicht te worden omgezet in een definitief energielabel. Op de huurmarkt gaat de liberalisatiegrens omhoog, die staat voor het verschil tussen de sociale huur en de vrije sector. De nieuwe grens zal liggen op €710,68 per maand, de inkomensgrens voor een sociale huurwoning wordt €200 hoger en komt daarmee op bijna €35.000 per jaar te liggen.

Einde aan de verruimde schenkingsvrijstelling en bieden via internet

Per 1 januari is de verruimde schenkingsvrijstelling teneinde, wat betekent dat het niet langer mogelijk is om nog €100.000 belastingvrij te schenken. In plaats daarvan ligt de grens voor ouders naar kinderen tussen 18 en 40 jaar weer op ruim €52.000, bijna een halvering van de mogelijkheden. Het wordt voor particulieren mogelijk om bij een gedwongen verkoop van een woning via internet een bod uit te brengen, wat moet leiden tot een hogere opbrengst van huizen die gedwongen verkocht worden.

Een nieuw jaar staat voor de deur, dat een aantal veranderingen op de woningmarkt zal gaan brengen. Hoe de huizenprijzen en het aantal verkopen zich zullen ontwikkelen valt lastig te voorspellen, maar duidelijk is wel dat er een aantal maatregelen van kracht worden, terwijl anderen juist aflopen of niet meer van toepassing zijn. Wat verandert er in 2015 op de woningmarkt?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.