Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Ouderen in hun woning zorgen voor verstopping op de woningmarkt

Ouderen in hun woning zorgen voor verstopping op de woningmarkt
5 jan 2015

Weinig ruimte voor starters

Starters kunnen moeilijk op de woningmarkt terecht, omdat ouderen in hun woning blijven zitten en ook de generaties daaronder daardoor niet op kunnen schuiven. Hierdoor komen aan de onderkant van de markt geen woningen voor starters vrij, waardoor zij onder andere zijn aangewezen op nieuwbouwwoningen. Het aantal gebouwde nieuwbouwwoningen neemt de laatste tijd echter flink af, waardoor ook dit onvoldoende mogelijkheden biedt om een nieuwe woning aan te kopen. Om dit probleem op te lossen lijkt het vooral van belang om aan de andere kant van het spectrum ‘lucht uit de markt te laten lopen’, door bijvoorbeeld babyboomers een kans te bieden om hun vermogen in stenen op een fiscaal aantrekkelijke wijze in te zetten, of specifiek een verhuizing voordeliger te maken.

Doorstroming bij ouderen

Het is voor ouderen op dit moment niet zo aantrekkelijk om de woning te verkopen en kleiner te gaan wonen. Een vermogen is stenen is fiscaal niet belast, een vermogen in de vorm van geld is dat wel. Door bijvoorbeeld de overwaarde bij een verkoop van de woning onbelast te maken zou het mogelijk zijn meer ouderen hiertoe te kunnen verleiden. Op die manier kan de generatie daaronder doorstromen naar deze woningen, waardoor er vervolgens vanzelf ruimte komt voor de starters. Wat dat betreft lijken de maatregelen specifiek gericht op de starters niet direct de meest geschikte oplossing voor de woningmarkt.

De woningmarkt in Nederland lijkt last te hebben van een groot aantal ouderen, dat mooie woningen bezit maar doorstroming voorkomt. Dat is het standpunt van een artikel van Follow the Money en lijkt inderdaad hout te snijden. Er is weinig ruimte voor starters, waardoor ook de rest van de markt het moeilijk heeft om zich verder te herstellen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.