Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vertrouwen in de woningmarkt lijkt te stagneren

Vertrouwen in de woningmarkt lijkt te stagneren
8 jan 2015

Dalende hypotheekrente en stijgende huizenprijzen

Het zijn voornamelijk de dalende hypotheekrente en de stijgende huizenprijzen die er de laatste jaren voor hebben gezorgd dat het vertrouwen weer is toegenomen, nadat dat eerder een flinke klap heeft gehad tijdens de financiële crisis. De vereniging wijst er bovendien op dat het herstel pas broos is en het kabinet daarom in dient te grijpen. Volgens Mulder is het vooral van belang dat de hypotheekverstrekking meer maatwerk ontvangt, vooral nu veel werknemers niet langer een vast contract hebben. Zij werken flexibel of als zelfstandige, waardoor ze binnen de huidige regels lastig een hypotheek kunnen krijgen. Toch zijn hun kansen op de arbeidsmarkt vaak beter dan die van hen met een vast contract.

Hypotheekrente nog altijd onnodig hoog

Daarnaast is de VEH van mening dat de hypotheekrente nog altijd onnodig hoog is, gezien de overwinsten die de banken op dit moment maken. De hypotheekrente staat zeer laag, maar staat nog altijd niet in verhouding tot de minimale bedragen die de banken zelf betalen om hun financieringen rond te krijgen. Volgens de VEH is er voor het kabinet wat dat betreft nog geen reden om achterover te leunen, zij dienen de markt goed te blijven volgen. Desalniettemin is het consumentenvertrouwen in ruim 2 jaar tijd gestegen van 51 naar 105 punten, waardoor de huidige score een bijzondere goede is.

Het vertrouwen in de woningmarkt lijkt niet langer te groeien, de indicator van Vereniging Eigen Huis (VEH) bleef in december steken op 105 punten. Dit is boven de neutrale stand van 100 punten, maar de rek lijkt er een beetje uit te zijn. Het niveau is nog even hoog als een maand eerder, waardoor er volgens Rob Mulder sprake is van stagnatie, hij is directeur van de VEH.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.