Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Wat beoordeelt een bank zodra u een hypotheekaanvraag doet?

Wat beoordeelt een bank zodra u een hypotheekaanvraag doet?
12 jan 2015

Andere kredieten op uw naam

Houd er rekening mee dat de bank bovendien zal controleren of u al andere kredieten heeft lopen, aangezien die voor overige vaste verplichtingen zorgen. Heeft u bijvoorbeeld een creditcard met een behoorlijke bestedingslimiet? Dit ziet de bank als een doorlopend krediet, die voor het volledig op te nemen bedrag van invloed is op uw totale schuldpositie. Kunt u tot maximaal €5.000 met uw creditcard betalen? Dan gaat de bank van dat bedrag uit. Heeft u een doorlopend krediet waarop u bijna alles heeft afgelost? Dan geldt toch de totale kredietlimiet als lening op uw naam, omdat u theoretisch de mogelijkheid heeft om dat geld te lenen en een extra schuld aan te gaan.

Fietsplan en kredieten bij winkels

Daarnaast kan de bank rekening houden met minder voor de hand liggende ‘kredieten’. Het kan bijvoorbeeld gaan om een uitgestelde betaling bij een winkel als de Wehkamp, maar ook om een Fietsplan bij uw werkgever. Rijdt u een mooie fiets en houdt uw werkgever daarvoor iedere maand een bepaald bedrag op uw salaris in? Dan ziet de bank dit als een krediet bij uw werkgever, waardoor dit van invloed kan zijn op uw mogelijkheden om een hypotheek aan te vragen. Ga vooraf daarom goed na welke kredieten u heeft lopen en welke kredietmogelijkheden er bestaan, zodat u goed kunt inschatten wat u waarschijnlijk kunt lenen voor de aankoop van een woning.

Denkt u na over een hypotheek en bent u benieuwd wat de bank checkt, op het moment dat u er een aanvraag doet? Een bank kijkt goed naar uw bruto jaarinkomen en de vaste maandelijkse verplichtingen die u heeft, om tot een gedeelte van het inkomen te komen dat vrij te besteden valt, om bijvoorbeeld financiële tegenvallers op te vangen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.