Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Beperkte financieringsmogelijkheden vlakken vertrouwen in woningmarkt af

Beperkte financieringsmogelijkheden vlakken vertrouwen in woningmarkt af
15 jan 2015

Strengere eisen bij afsluiten hypotheek

Sinds het begin van dit jaar gelden er meer strenge regels met betrekking tot het afsluiten van een hypotheek. Dit betekent in de praktijk dat huizenkopers meer inkomen nodig hebben om een bepaalde woning te financieren. Daarnaast dienen zij vaker over een vast arbeidscontract te beschikken, terwijl veel mensen vandaag de dag juist op basis van meer flexibele overeenkomsten werken. Wat dat betreft is het landschap voor huizenkopers behoorlijk veranderd, nadat het de laatste jaren juist steeds beter ging. Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt liep daardoor verder op, iets dat de Eigen Huis Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis op een duidelijke manier liet zien. De stijging hiervan van de afgelopen jaren lijk nu ten einde, er is sprake van afvlakking.

Stabilisatie van hypotheekrente verwacht

Daarnaast zijn huizenkopers en huizenbezitters minder positief gestemd over de woningmarkt, zij hebben bijvoorbeeld niet het idee dat de hypotheekrente nog (veel) verder zal dalen. In plaats daarvan verwachten ze dat de hypotheekrente zal stabiliseren, waardoor het per saldo lastiger wordt om een huis te financieren. Vorig jaar april had bijvoorbeeld 70% van de mensen het idee dat de betaalbaarheid van woningen zou verbeteren, op dit moment is nog maar 40% daarvan overtuigd. De kans is wat dat betreft groot dat de beperkte groei van de afgelopen tijd inmiddels weer voorbij is, waardoor de woningmarkt het opnieuw relatief zwaar zal krijgen.

De hypotheekmarkt heeft de laatste paar jaren een beperkt herstel laten zien, na een aantal jaren van daling. De kans is echter groot dat de grootste stijgingen alweer achter de rug zijn, omdat het per 1 januari 2015 een stuk lastiger is geworden om een hypotheek af te sluiten. Het consumentenvertrouwen vlakt af, na een lange periode van stijging.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.