Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt kan bouwsector positieve impuls geven

Woningmarkt kan bouwsector positieve impuls geven
17 jan 2015

Jaren van crisis

De afgelopen 6 jaar zijn de marges in de bouwsector enorm geslonken, of hebben bedrijven zelfs te maken met flinke verliezen. De reserves beginnen wat dat betreft op te raken, waardoor het van belang is dat er een positieve impuls ontstaat. Volgens Edmond Verstraete, hoofd van de bouwsectie bij PWC, is het probleem vooral de lengte van de crisis, meer nog dan de hevigheid. De bouwsector heeft standaard al te maken met gevolgen die langer duren dan in andere sectoren, waardoor de sector het nu dubbel zo zwaar heeft. Daarnaast is er volgens hem sprake van teveel concurrentie, waardoor bedrijven steeds verder zakken met hun prijzen. Dat heeft uiteindelijk gevolgen voor de gehele sector, zelfs de best presterende bedrijven dienen rekening te houden met belangrijke consequenties.

Betere woningmarkt goed nieuws

Met name de woningmarkt zou een kans kunnen bieden voor de bouwsector, aangezien het daarmee inmiddels weer iets beter gaat. De woningmarkt is een belangrijke sector voor de bouw, deze kan het succes weer terugbrengen, of de malaise in ieder geval wat verzachten. Er zijn al enkele positieve geluiden vanuit de bouwsector waargenomen, maar deze zijn nog niet op grote schaal beschikbaar. Wat dat betreft hebben we nu nog te maken met faillissementen en ontslagen, het valt lastig te voorspellen hoe lang dat nog duurt en wanneer de woningmarkt de bouw uit het slop kan halen.

De bouwsector heeft te maken met zware jaren, een groot aantal bouwbedrijven in Nederland heeft zelfs onvoldoende vet op de botten om nieuwe tegenslagen op te kunnen vangen. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad, dat onderzoek deed in de Nederlandse bouwsector. De verliezen lopen er al jaren flink op.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.