Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Starters gebruiken gemiddeld €25.000 eigen geld naast hypotheek

Starters gebruiken gemiddeld €25.000 eigen geld naast hypotheek
19 jan 2015

Veranderende hypotheekregels

Volgens de onderzoekers lijken starters nu alvast in te spelen op de veranderingen op de hypotheekmarkt, die de komende jaren plaats zullen vinden. Het wordt van steeds groter belang om eigen geld in te brengen, naast de hypotheek voor de financiering van de woning. Starters zijn goed voor een groot deel van de woningaankopen, waardoor het positief is dat zij een groot deel eigen geld inbrengen. Sinds 1 januari 2015 kunnen woningkopers nog maximaal 103% van de waarde van de woning financieren, terwijl zij ook de kosten koper of in ieder geval de financieringskosten dienen te betalen. Een hogere eigen inbreng maakt het mogelijk om minder geld te lenen. In 2018 mogen huizenkopers nog maar 100% van de waarde van de woning lenen, al lijken met name de starters daar nu dus al klaar voor te zijn.

Gemiddelde waarde van de woning

De gemiddelde waarde van de woning die starters kopen bedraagt €192.435. Gemiddeld genomen zijn zij 31,8 jaar oud wanneer ze hun eerste huis kopen, al is de verwachting dat dit de komende jaren iets verder op zal lopen. Het valt op dat een groot deel van de starters de woning alleen koopt. Met name in Noord-Brabant nemen starters veel eigen geld mee, gemiddeld is dat meer dan €40.000. Starters in Noord-Holland kopen de duurste huizen, de gemiddelde koopprijs van de woningen bedroeg daar het afgelopen jaar iets meer dan €215.000.

Starters brengen gemiddeld bijna €25.000 aan eigen geld in, op het moment dat ze een huis kopen. Ruim de helft van de starters koopt de woning bovendien alleen, wat aan lijkt te geven dat er een behoorlijke kapitaalkracht bestaat bij deze groep. Dit blijkt uit onderzoek van eyeOpen.nl, dat keek naar de huidige situatie op de woningmarkt.