Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Is het kopen op een huizenveiling een goede keuze?

Is het kopen op een huizenveiling een goede keuze?
20 jan 2015

Prijs onder de marktwaarde van woningen

Huizen worden op een veiling over het algemeen voor 20 - 30% minder dan de marktwaarde verkocht. De verkoop vindt over het algemeen plaats in opdracht van een bank, die er daarmee vooral voor wil zorgen dat de hypotheek afbetaald kan worden. In veel van de gevallen gaat het om huiseigenaren die werkloos zijn geraakt of zijn gescheiden en niet meer de mogelijkheid hebben om de hypotheek op te brengen. De huizenveiling wordt ongeveer 30 dagen van tevoren aangekondigd en het is uiteraard mogelijk om een huis te bezichtigen. Een ieder die een redelijke inschatting kan maken van de waarde kan meebieden, al is het daarnaast natuurlijk mogelijk om een makelaar of bouwkundige mee te nemen tijdens de bezichtiging van de woning.

Extra kosten naast de koopsom

Houd er aan de andere kant rekening mee dat er sprake kan zijn van extra kosten. Het komt bijvoorbeeld voor dat een huiseigenaar achterliep met de OZB-belasting of de servicekosten voor de vereniging van eigenaren. In dat geval dient de nieuwe koper deze kosten te voldoen, die losstaan van de koopsom van de woning. Verder is er natuurlijk sprake van veilingkosten, die zo’n €1.200 - €1.700 bedragen. Tenslotte betaalt de koper via een huizenveiling zo’n €3.000 voor het werk van de notaris en is er sprake van overdrachtbelasting. Wat dat betreft kunnen de extra kosten voor een huis op een veiling behoorlijk oplopen.

Het aantal gedwongen verkopen van huizen lag in 2014 zo’n 6 procent hoger dan een jaar eerder, wat betekent dat het aanbod aan huizenveilingen groter is dan voorheen. Sinds 1 januari 2015 zijn deze veilingen bovendien toegankelijk voor consumenten. Is het een goede keuze om daar een huis te kopen en waar dienen consumenten op te letten?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.