Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

2015 lijkt goed jaar voor de woningmarkt te worden

2015 lijkt goed jaar voor de woningmarkt te worden
22 jan 2015

Aantal verkopen zal verder toenemen

In 2014 is de woningmarkt in ieder geval niet verder onderuit gegaan, al was er aan de andere kant ook nog geen sprake van een definitief herstel. De gemiddelde huizenprijs liep met enkele procenten op, het aantal verkopen nam zelfs met 40% toe. Met name in het najaar begon het herstel te haperen, al was december vervolgens weer een goede maand. Onder andere de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht dat de huizenprijzen dit jaar stabiel blijven of licht stijgen en dat het aantal verkopen verder toe zal nemen. Wat dat betreft ziet 2015 er voorlopig rooskleurig uit, wat met name de verkopers op de markt gunstig zal stemmen.

Aanbod nog veel groter dan de vraag

Het aantal verkopers is helaas nog altijd erg groot, veel groter dan het aantal mensen dat op zoek is naar een koopwoning. De verhouding bedraagt ongeveer 16:1, waarbij er 16 verkopers zijn voor een enkele koper. Dit lijkt vooral te maken te hebben met de vraagprijzen die nog altijd relatief hoog zijn, vooral in verhouding tot het bedrag dat de koper op dit moment maximaal kan lenen. De woningmarktprijzen zijn sinds 2008 al met zo’n 20% gedaald, al is het de vraag of dat genoeg is om aan de beperkte leencapaciteit te kunnen voldoen. Het is wat dat betreft de verwachting dat prijzen nog niet snel zullen oplopen.

Het jaar is nog maar net begonnen, maar analisten zijn positief over de woningmarkt. De hypotheekrente staat historisch laag, waardoor de beperkte leencapaciteit voor met name de lagere inkomens en starters een beperkt effect zal hebben op de verkopen. Het is dan ook niet vreemd dat zij meer verkopen verwachten, ook al is het aanbod nog een stuk groter dan de vraag.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.