Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Broos herstel woningmarkt vraagt om voorzichtige aanpak journalisten

Broos herstel woningmarkt vraagt om voorzichtige aanpak journalisten
24 jan 2015

Kloppen de cijfers van journalisten?

In een aantal gevallen kloppen de cijfers waarop journalisten zich baseren niet, zij nemen de gegevens echter klakkeloos over of voeren zelf onvoldoende kritische checks uit. Het NOS journaal bracht eerder bijvoorbeeld een bericht naar buiten dat er in Amsterdam ‘steeds vaker’ boven de vraagprijs werd geboden, wat volgens het bericht te maken had met een overspannen woningmark. In werkelijkheid bleek echter dat het aantal biedingen boven de vraagprijs ook in de periode daarvoor al ongeveer even hoog was, er was nauwelijks sprake van een ontwikkeling. Op die manier krijgt de consument echter een verkeerd beeld van de woningmarkt, wat tot een valse vorm van vertrouwen kan leiden.

Reactie van de makelaars

Ook de makelaars gaan er vervolgens op een verkeerde manier mee aan de slag, zij baseren zich vaak op de geruchten, in plaats van de gegevens van het Kadaster. Deze laatste gegevens over de verkopen zijn pas na enkele maanden beschikbaar. Ze geven daarom vaak aan dat de recente gegevens pas over enige tijd tot uitdrukking zullen komen in de berichten, waardoor dit een goed moment is om toe te slaan of de woning te koop aan te bieden. Wat dat betreft zorgen de journalistiek en de makelaars samen voor een verkeerd beeld van de woningmarkt, wat het uiteindelijke herstel op de lange termijn niet ten goede komt.

Het herstel van de woningmarkt in 2014 was broos en de verwachting voor 2015 is niet anders. Het is wat dat betreft van groot belang dat journalisten hier op de juiste manier mee omgaan, om te voorkomen dat ze meer kwaad dan goed doen. Met name het ‘nieuws' over de stijgende prijzen wordt vaak klakkeloos aangenomen, iets wat kopers op het verkeerde been kan zetten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.