Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vereniging Eigen Huis waarschuwt kabinet voor ontwikkelingen woningmarkt

Vereniging Eigen Huis waarschuwt kabinet voor ontwikkelingen woningmarkt
26 jan 2015

Maatwerk voor flexwerkers

Hij geeft aan dat het volgens hem vooral van belang is dat het kabinet meer mogelijkheden voor maatwerk biedt, waar met name flexwerkers en anderen met een flexibel inkomen of contract voordeel bij hebben. In totaal werken in Nederland inmiddels 2 miljoen mensen als zelfstandige of op basis van een flexibel contract, terwijl de hypotheekmogelijkheden voor hen beperkt zijn. Zij kunnen vaak lastig een hypotheek krijgen, terwijl hun kansen op de arbeidsmarkt nu vaak beter zijn dan die van mensen met een vast contract. Volgens de VEH zou het kabinet hier meer werk van moeten maken, door druk op de banken uit te oefenen om de regels op dit gebied aan te passen of anders te interpreteren. Verder is de VEH nog altijd niet te spreken over de overwinsten die de banken maken over hun hypotheken, de rente is volgens de vereniging nog altijd veel te hoog.

Consumentenvertrouwen in de woningmarkt

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is in december van 2014 tot een stabilisatie gekomen. Het dal lag de afgelopen jaren op 51 punten, inmiddels is de index van de VEH weer opgelopen naar 105 punten. Dat betekent dat er meer mensen positief dan negatief denken over de woningmarkt, al lijkt de rek er nu dus een beetje uit. Zowel in november als december van het vorige jaar stond de score op 105, waardoor dit volgens de VEH een teken is om opnieuw kritisch te zijn op de woningmarkt en vooral niet achterover te leunen.

De Vereniging Eigen Huis is blij met het recente herstel van de woningmarkt, maar waarschuwt de overheid dit niet uit handen te laten glippen. Het herstel is volgens de vereniging nog maar broos, waardoor maatwerk op de hypotheekmarkt nu gewenst is. Dat stelt Rob Mulder, directeur van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.