Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal gedwongen verkopen van huizen groter in 2014

Aantal gedwongen verkopen van huizen groter in 2014
29 jan 2015

Stijging van meer dan 100 verliesdeclaraties

Het fonds ontvangt onder andere de verliesdeclaraties, van huiseigenaren die de woning gedwongen hebben moeten verkopen en daardoor een verlies hebben moeten incasseren. Ze doen dan een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie, om gebruik te maken van de dekking voor dit verlies. In 2014 ontving de stichting in totaal 1.210 verliesdeclaraties, dit waren er 105 meer dan een jaar eerder. De WEW houdt daarnaast rekening met een verdere stijging van het aantal verliesdeclaraties. De stichting onderkent dat de woningmarkt zich licht weet te herstellen. Aan de andere kant wijst men er op een na-ijleffect van de crisis, vanwege een grote groep huiseigenaren die op alle mogelijke manieren probeert het hoofd boven water te houden.

Gemiddeld bedrag iets lager

Opvallend genoeg nam het gemiddelde bedrag van de verliesdeclaraties het afgelopen jaar juist iets af, dat lag in 2013 hoger. Gemiddeld genomen ging het om €39.240 verlies per woning, een daling van €347 ten opzichte van het jaar daarvoor. De cijfers hebben uiteraard alleen betrekking op een ieder die de woning kocht met de Nationale Hypotheek Garantie. Onder andere vanwege de voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen gaat het vooral om woningen met een relatief lage waarde. De kans is wat dat betreft groot dat het totale aantal huiseigenaren met een verlies op de verkoopwaarde groter is.

Het aantal gedwongen verkopen van huizen is in 2014 gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Het gaat om een stijging van 6%, waardoor het totaal aantal gedwongen verkopen uitkwam op 4.792. Dit blijkt uit gegevens van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). Dit is de organisatie die de Nationale Hypotheek Garantie verstrekt en er dus een goed beeld van heeft.