Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal verkochte woningen met NHG groter in 2014

Aantal verkochte woningen met NHG groter in 2014
27 jan 2015

Jaarcijfers stichting WEW

Het aantal woningen verkocht met de Nationale Hypotheek Garantie blijkt uit gegevens van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). Deze stichting is verantwoordelijk voor het verstrekken van de NHG. In totaal werden er in 2014 ruim 116.000 garanties verstrekt. Dat zijn er daardoor ruim 14.000 meer dan een jaar eerder. De verwachting is dat dit aantal nog groter was geweest als er per 1 juli 2014 geen verlaging van de maximale koopsom had plaatsgevonden, van €290.000 naar €265.000. Als het gevolg van deze daling konden minder woningverkopen in aanmerking komen voor de garantie. Ook de komende jaren zal de grens voor NHG verder dalen, waardoor de verwachting is dat het aantal mensen dat hier gebruik van maakt uiteindelijk af zal nemen.

Groter aantal gedwongen verkopen

Het nut van de NHG werd ook vorig jaar weer goed duidelijk, aangezien het aantal gedwongen verkopen met bijna 5.000 zo’n 6% hoger lag dan een jaar eerder. Tijdens een gedwongen verkoop is er veelal sprake van een verlies op de waarde van de woning, deze brengt dan minder op dan de hoogte van de hypotheek. Met name wanneer huiseigenaren de woning relatief kort bezitten en voor een relatief hoge financiering hebben gekozen is het risico op een restschuld groot. Wat dat betreft zal de NHG ook de komende jaren waarschijnlijk zeer relevant en van belang blijven voor de woningmarkt.

Het aantal woningen dat vorig jaar verkocht werd met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) was groter dan in 2013. Dit ondanks de daling van de maximale koopsom van een woning, om in aanmerking te kunnen komen voor de garantie. Dit lijkt aan te geven dat een grote groep huizenbezitters nog altijd graag gebruik maakt van de garantie, bijvoorbeeld nuttig bij een gedwongen verkoop.