Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Grote verschillen hypotheekmogelijkheden leiden tot onduidelijkheid

Grote verschillen hypotheekmogelijkheden leiden tot onduidelijkheid
5 feb 2015

Alleenverdieners en twee-verdieners

Tweeverdieners met twee kleine banen kunnen bijvoorbeeld aanzienlijk minder lenen, dan een alleenverdiener met hetzelfde totaalinkomen. Wonen twee partners samen en brengt een van hen dit totaalinkomen binnen? Ook dan is er veel meer mogelijk dan bij een gedeelde inkomstenbron. Het verschil kan oplopen tot 2,5x meer of minder hypotheek, een verschil dat leidt tot een hypotheek tussen €48.000 en €117.500, op basis van hetzelfde totaalinkomen van €28.000 per jaar. Twee halve banen leiden tot een veel lagere mogelijke hypotheek dan een enkele hele baan, terwijl er precies hetzelfde bedrag per maand binnenkomt.

Bijzondere situaties op de hypotheekmarkt

Er zijn echter meer bijzondere situaties mogelijk, vooral wanneer er sprake is van een loonsverhoging. Op het moment dat een stel beiden €500 per jaar meer gaat verdienen (€1.000 in totaal) leidt dit tot een extra hypotheek van maximaal €1.700, niet bepaald schokkend. Zou een alleenverdiener er echter €1.000 per jaar bij krijgen? Dan levert dat ineens de mogelijkheid op om €4.200 extra te lenen. Indien een van de beide partners de verhoging van €1.000 ontvangt levert dat zelfs een extra hypotheek van €8.300 op, allemaal op basis van precies dezelfde totale inkomensstijging. Een hoger inkomen van €1.000 kan op die manier maximaal 8,3 het inkomen aan krediet opleveren, iets dat we sinds de kredietcrisis van 2008 niet meer gezien hebben en het er voor de hypotheekadviseurs niet gemakkelijker op maakt.

Veel hypotheekadviseurs hebben het de laatste tijd zwaar om duidelijk te maken waarom de een meer hypotheek kan nemen dan de ander, zelfs wanneer het bruto inkomen gelijk is. De nieuwe hypotheekregels die sinds 1 januari 2015 van kracht zijn leiden in bepaalde gevallen tot grote verschillen en een grote mate van onduidelijkheid.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.