Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woekerpolissen in hypotheken zijn gevaar voor pensioen

Woekerpolissen in hypotheken zijn gevaar voor pensioen
7 feb 2015

Verborgen kosten in producten

De problemen blijken uit een analyse van de stichting Odin, een kennis- en dienstencentrum voor onafhankelijk financieel advies. Zij stellen dat tussen 1990 en 2008 honderdduizenden woekerpolissen zijn afgesloten, in combinatie met een hypotheek. De producten zouden na 30 jaar minstens de helft van de hypotheek aflossen. Naar nu blijkt valt de opbrengst gemiddeld zo’n 30 - 70% lager uit dan vooraf ingeschat. Dit betekent dat huiseigenaren gemiddeld €50.000 tekort komen om de hypotheek na 30 jaar af te lossen. Indien zij dat bedrag vervolgens opnieuw dienen te financieren kunnen zij in de meeste gevallen geen gebruik meer maken van de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat de restschuld tot aanzienlijke kosten kan leiden, waardoor het pensioen in gevaar komt.

Hoge maandelijkse kosten tijdens pensioen

Een restschuld van €50.000 kan volgens de stichting leiden tot een kostenpost goed voor 15% van een modaal pensioeninkomen. Dat betekent dat een grote groep Nederlanders rekening dient te houden met extra kosten tijdens hun pensioen, wanneer ze hadden verwacht hun hypotheek juist afgelost te hebben. Dit kan een nare nasmaak op gaan leveren, ondanks dat de woekerpolissen inmiddels verleden tijd leken. Het is voor huiseigenaren daarom van belang om nu alvast na te gaan hoe hun financiële toekomst eruit zal zien en wat er eventueel mogelijk is om daar verandering in te brengen.

De woekerpolisaffaire lijkt voor een groot deel achter de rug, maar de nasleep is nog steeds niet voorbij. Zo'n 600.000 huiseigenaren hebben te maken met een woekerpolis in hun hypotheek, wat een gevaar kan vormen voor hun pensioen. Zij kunnen te maken krijgen met hoge kosten om een restschuld te financieren, die ten koste gaan van het beschikbare pensioen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.