Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoe interessant is een Duitse hypotheek in Nederland?

Hoe interessant is een Duitse hypotheek in Nederland?
9 feb 2015

Lagere kosten en risico’s

Een Duitse hypotheek kunnen Nederlanders afsluiten via een Nederlandse tussenpersoon. Ze hoeven dan slechts één keer de grens over, om het contract te ondertekenen. Een Duitse hypotheek vraagt doorgaans om zo’n 30% eigen geld, waardoor dit echter niet voor iedereen is weggelegd. Het klopt dat de kosten over het algemeen lager liggen, waardoor het netto voordeel op kan lopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Over de gehele looptijd kan dit tot €10.000 schelen, waardoor het de moeite waard lijkt hier wat tijd en energie in te steken. Aan de andere kant brengt de Duitse hypotheek ook een risico met zich mee. Bij een geschil dienen huizenbezitters zich op basis van het Duitse contract tot een Duitse rechter te wenden en het is niet mogelijk om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie.

Waarom zijn Duitse hypotheekbanken hier actief?

Duitse banken hebben de Nederlandse markt ontdekt, omdat ze merken dat de Nederlandse banken nog een relatief hoge rente rekenen. Dat betekent dat de Duitse banken hier een iets hogere rente kunnen rekenen en meer marge kunnen maken, terwijl ze voordeliger blijven dan de Nederlandse alternatieven. Daarnaast staan we in Nederland bekend om de goede betalingsmoraal, waardoor de banken van onze oosterburen relatief weinig risico lopen. Het is wat dat betreft niet vreemd dat de Duitse banken hier actief zijn, al zal een run op de hypotheken vanuit Duitsland waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten.

De hypotheekrente staat laag, maar voor wie maximaal wil besparen bieden de Nederlandse hypotheekbanken op dit moment nog niet de meest interessante tarieven aan. Onder andere de Duitse hypotheekbanken rekenen een meer scherpe rente, waardoor het interessant lijkt om ook over de grens te kijken. Is dat zo, of zit er een addertje onder het gras?