Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningeigenaren met variabele rente op hypotheek besparen maximaal

Woningeigenaren met variabele rente op hypotheek besparen maximaal
10 feb 2015

Maandelijks aangepaste rente aan Euribor

Onder andere ING en dochteronderneming Westland Utrecht verkochten hypotheken met een variabele rente, die bestaat uit de Euribor, plus 0,7% of 1% voor risicovolle klanten. De bank past het actuele rentetarief iedere maand aan, op basis van de ontwikkeling van de Euribor. Als het gevolg van de kredietcrisis staat de rente historisch laag, wat ook betekent dat de Euribor lage waarden laat zien. Onlangs stond de Euribor even op een negatieve rente van 0,005% per jaar, al langer is er sprake van een rente van 0% per jaar. Dat betekent dat klanten met een dergelijke variabele hypotheek alleen de overeengekomen opslag betalen, of bij een negatieve rente zelfs wat korting krijgen op de opslag zoals afgesproken.

Euribor tot het nulpunt gedaald

Nu de Euribor tot het nulpunt is gedaald betekent dit bijvoorbeeld dat een hypotheek van €150.000 nog slechts €100 per maand kost, bruto. Netto blijft daar nog ongeveer de helft of iets meer voor over, waardoor de meeste woningeigenaren iedere maand een hoop geld overhouden. Uiteraard geldt dit alleen voor woningeigenaren met een variabele rente, op basis van de Euribor. Andere woningeigenaren kunnen onder andere profiteren indien hun rentevaste periode rond deze tijd afloopt, of door de rente ‘open te breken’. Wat dat betreft bestaan er verschillende mogelijkheden om van de lage rente te profiteren en er daarmee voor te zorgen dat de woonlasten de komende jaren beperkt zullen blijven.

Tienduizenden woningeigenaren hebben tot 2009 een hypotheek met een variabele rente afgesloten bij bijvoorbeeld de ING, Westland Utrecht en andere banken. Zij hebben hier nu veel voordeel van, dankzij de koppeling van hun hypotheekrente aan de Euribor. Nu die tot het nulpunt en af en toe zelfs verder zakt blijven er nauwelijks kosten voor de woning over.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.